Skip to main content

Focussen

Focussen is een proces van jezelf ontdekken en van groei van binnenuit. Je probeert je bewust te worden van hoe je je voelt en gaat dan een gesprek aan met dat gevoel, waarin je heel bewust naar de antwoorden luistert. Iedereen kent wel dat gevoel dat je hebt wanneer je iets merkt in je lichaam dat te maken heeft met wat er op dat moment in je leven speelt. Een gevoel in je lijf dat een betekenis heeft. Je voelt bijvoorbeeld spanning in je lichaam of je hebt zenuwen of je hebt het gevoel dat je keel dicht geknepen wordt. Je gaat zweten, wordt onrustig en dat gevoel overheerst alles. Maar hoe kom je er vanaf? Door de tijd te nemen om het gevoel aan ‘het woord’ te laten en te luisteren naar wat het wil zeggen, krijg je al een begin van ontspanning. Het luisteren (focussen) naar je lichaam brengt je inzicht waar je iets mee kunt en geeft ontspanning en positieve verandering waardoor je je beter gaat voelen.

Als je van een verslaving of blokkade af wil.

Een blokkade en een verslaving vallen in de ruimste zin onder dezelfde noemer ‘wilskracht’. Bij een blokkade wil je iets doen en lukt het je niet en bij een verslaving wil je iets niet doen en lukt het je niet. Focussen leert je met gevoel te luisteren naar het deel dat verantwoordelijk is voor de blokkade of verslaving en daardoor krijg je ‘medewerking’.

Je wordt je eigen therapeut.

Er komt een moment waarop je met therapie kunt stoppen. Je kunt focussen om er achter te komen of je er aan toe bent. De vaardigheden die je tijdens je therapie hebt geleerd, zorgen ervoor dat je nu zonder therapeut en op eigen kracht verder kan. Je bezit nu de kracht om bepaalde gevoelens te herkennen, te voelen wat ze willen zeggen en veranderingen door te voeren. Focus op hoe het voelt in je lijf en verzet je er niet tegen. Als je weet hoe je kunt focussen heb je een belangrijk stuk gereedschap, waarmee je altijd en overal aan de slag kunt.